ΕΜΕΙΣ

MARABOU PROJECT

«Marabou Project, Ιστοριογράφημα στο Αιγαίο»

Δημιουργώντας ένα μοναδικό βιβλίο 70- 80 σελίδων και ένα Ντοκιμαντέρ, με στόχο την τεκμηρίωση των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο του Κωνσταντίνου και του Πέτρου Σοφικίτη.

Ένα ταξίδι που ξεκινά να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου, με στόχο την διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν. Μέσα από μία οπτική αφήγηση εικόνων, λέξεων, μουσικής, ταινιών και εκδηλώσεων, το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Marabou ασχολείται ενεργά με την τοπική κουλτούρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το Marabou έχει ως στόχο να καταγράψει συνολικά 78 νησιά. Eστιάζοντας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα, το εικονογραφημένο λεύκωμα, η έκθεση, αλλά και τα επιμέρους ντοκιμαντέρ που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα λειτουργήσουν ως φορείς μια λαογραφικής ταυτότητας, διαφυλάσσοντας κομμάτια από την ζωή των κατοίκων και από τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κάθε νησιού.

Το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2022, θα έχει συνολική διάρκεια 20 με 25 μήνες. Το υλικό που θα περισυλλεγεί θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας περιοδεύουσας έκθεσης και θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για ομιλίες σε Πανεπιστήμια, συμπράξεις με εταιρείες και άλλες συνεργασίες. Επίσης, το Marabou θα προσκαλέσει μαθητές από τα νησιά που επισκέπτεται, οργανώνοντας θεματικές παρουσιάσεις γύρω από τον πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις τους σε συνεργασία με την μουσικό Κατερίνα Παπαδοπούλου και τους συνεργάτες της.

Ο συνδυασμός λεκτικής και οπτικής αφήγησης, τόσο στο εικονογραφημένο λεύκωμα όσο και στην περιοδεύουσα έκθεση, θα κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των εικόνων. Ταυτόχρονα, οι ταινίες που θα δημιουργηθούν, τόσο σε μορφή επιμέρους επεισοδίων όσο και συλλογικά σε ένα ντοκιμαντέρ, θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή του υλικού στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί που την συνοδεύουν, επικεντρώνονται σε ήχους του Αιγαίου και θα δημιουργήσουν μια σειρά από ηχογραφήσεις και βίντεο σε μοναδικές τοποθεσίες των νησιών, όπως μοναστήρια, σπηλιές, φάρους και εξωκλήσια. Η ενσωμάτωση μουσικών στοιχειών από διαφορετικές θέσεις θα εξυμνήσει την Ελληνική κουλτούρα και κληρονομιά και θα φέρει στο φως ξεχασμένα στοιχεία του αιγαιακού χώρου.

Η ΟΜΑΔΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

FOUNDER / INSPIRER

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

DIRECTOR

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

EDITOR IN CHIEF

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΥΠΑΡΙΣΣΑ

EDITOR

ΙΛΙΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

GRAPHIC DESIGNER

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

MARABOU TRAVELLER

ΕΜΙΛΥ

FACILITATOR

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

SCIENTIFIC ADVISOR

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΛΗΣ

STORYTELLER

ΝΙΚΟΛ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

MARABOU TRAVELLER

ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΛΑΣΙΑΔΗΣ

FILM MAKER

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

FILM MAKER

ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

COMMUNICATIONS & DEVELOPMENT COORDINATOR

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

EDITOR

ΕΡΜΗΣ ΓΕΡΑΓΙΔΗΣ

COMPOSER

ΘΕΜΙΔΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

EDITOR

ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

EDITOR

ΤΕΟ ΒΑΛΑΣΙΑΔΗΣ

SOUND TECHNICIAN