ΕΜΕΙΣ

MARABOU PROJECT

Marabou, η διαφύλαξη της κουλτούρας των νησιών του Αιγαίου μέσα από τον φακό μας”

Δημιουργώντας ένα μοναδικό βιβλίο 70-80 σελίδων και ένα Ντοκιμαντέρ, με στόχο την τεκμηρίωση των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου μέσα από φωτογραφίες και βίντεο από τον Κωνσταντίνο και τον Πέτρο Σοφικίτη.

Ένα ταξίδι που ξεκινά να αποκαλύψει τις ανείπωτες ιστορίες των ανθρώπων στα νησιά του Αιγαίου με στόχο την διαφύλαξη επαγγελμάτων, τοπικών εθίμων και παραδόσεων, που τείνουν στις μέρες μας να εκλείψουν. Μέσα από μία οπτική αφήγηση που δημιουργείται από εικόνες, λέξεις, μουσική, ταινίες και εκδηλώσεις, το Marabou συνθέτει την ιστοριογραφία εμβληματικών μορφών, γνωρίζοντας και τιμώντας νησιωτικές κοινότητες και μοναδικά πολιτιστικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Marabou ασχολείται ενεργά με την τοπική κουλτούρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Το Marabou έχει ως στόχο να καταγράψει συνολικά 70 νησιά. Υπολογίζεται η επίσκεψη σε 2-3 από αυτά κάθε μήνα. Το τελικό ντοκιμαντέρ που θα προκύψει από αυτές τις επισκέψεις θα έχει διάρκεια 45-60 λεπτά και θα επενδυθεί με εξατομικευμένη μουσική και ήχους εμπνευσμένους από το Αιγαίο.

Eστιάζοντας στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τις Σποράδες και τα Δωδεκάνησα, το εικονογραφημένο λεύκωμα, η έκθεση, αλλά και τα επιμέρους ντοκιμαντέρ που θα προκύψουν από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα λειτουργήσουν ως φορείς μια λαογραφικής ταυτότητας, διαφυλάσσοντας κομμάτια από την ζωή των κατοίκων και από τον ξεχωριστό χαρακτήρα του κάθε νησιού.

Το εγχείρημα, το οποίο ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρωθεί το 2022, θα έχει συνολική διάρκεια 20 με 25 μήνες. Το υλικό που θα περισυλλεγεί θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας περιοδεύουσας έκθεσης και θα χρησιμοποιηθεί ευρύτατα για ομιλίες σε Πανεπιστήμια, συμπράξεις με εταιρείες και άλλες συνεργασίες. Επίσης, το Marabou θα προσκαλέσει μαθητές από τα νησιά που επισκέπτεται, οργανώνοντας θεματικές παρουσιάσεις γύρω από τον πολιτισμό και τις τοπικές παραδόσεις τους. Αυτές οι ενέργειες θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα άλλα δύο μέλη της ομάδας, Μάριο Γιαννάκου και Κατερίνα Παπαδοπούλου. Τέλος, το Marabou θα συνεργαστεί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, διανέμοντας τους ένα μικρό ποσοστό από τα κέρδη του (www.msf.gr).

Η βασική ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι η παραδοσιακή τεκμηρίωση και αποτύπωση της ζωής των ανθρώπων που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, χρησιμοποιώντας τον πλέον σύγχρονο και υψηλής ποιότητας εξοπλισμό. Ο συνδυασμός λεκτικής και οπτικής αφήγησης, τόσο στο εικονογραφημένο λεύκωμα όσο και  στην περιοδεύουσα έκθεση, θα κρατήσει για πάντα ζωντανή τη μνήμη των εικόνων. Ταυτόχρονα, οι ταινίες -τόσο στη μορφή επιμέρους επεισοδίων όσο και συλλογικά σαν ντοκιμαντέρ- θα επιτρέψουν την αναπαραγωγή του υλικού στην τηλεόραση και το διαδίκτυο. Η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η μπάντα της, «Νότιο Τόξο», ένα από τα πλέον γνωστά συγκροτήματα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής που επικεντρώνεται σε ήχους του Αιγαίου, θα δημιουργήσουν μια σειρά από ηχογραφήσεις και βίντεο σε μοναδικές τοποθεσίες των νησιών, όπως μοναστήρια, σπηλιές, φάρους και εγκαταλελειμμένα σπίτια.  Η ενσωμάτωση μουσικών στοιχειών από διαφορετικές θέσεις θα εξυμνήσει την Ελληνική κουλτούρα και κληρονομιά και θα φέρει στο φως ξεχασμένα στοιχεία του αιγαιακού χώρου.

Η ΟΜΑΔΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

FOUNDER / INSPIRER

ΠΕΤΡΟΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

DIRECTOR

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΙΚΙΤΗΣ

MARABOU TRAVELLER

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΛΗΣ

STORYTELLER

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

EDITOR IN CHIEF

ΜΑΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΕΤΟΠΟΥΛΟΣ

COMMUNICATIONS & DEVELOPMENT COORDINATOR

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

FILM MAKER

ΑΡΓΥΡΗΣ ΒΑΛΑΣΙΑΔΗΣ

FILM MAKER

ΕΡΜΗΣ ΓΕΡΑΓΙΔΗΣ

COMPOSER

ΙΛΙΑΝΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

GRAPHIC DESIGNER

ΘΕΜΙΔΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

EDITOR

ΙΣΜΗΝΗ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ

EDITOR

ΝΙΚΟΛ ΑΝΔΡΙΩΤΑΚΗ

MARABOU TRAVELLER

ΕΜΙΛΥ

FACILITATOR