You are currently viewing LIFO.GR | Μια μοναδική φωτογραφική καταγραφή των κατοίκων του Αιγαίου από τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη

LIFO.GR | Μια μοναδική φωτογραφική καταγραφή των κατοίκων του Αιγαίου από τον Κωνσταντίνο Σοφικίτη

Η ιδέα προέκυψε ύστερα από πολλά χρόνια ιχνηλασιών στα νησιά, από συζητήσεις με νέους και ηλικιωμένους, περιπέτειες και γλέντια με φίλους καλούς. Πρόκειται για μια φωτογραφική καταγραφή όλων των κατοικημένων νησιών του Αιγαίου μέσω πορτρέτων των ανθρώπων που κατοικούν εκεί. Φιγούρες που με το πάθος τους για τον τόπο τους και την αστείρευτη επιθυμία τους για ζωή έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανό τον παλμό του Αιγαίου» εξηγεί ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Σοφικίτης για το νέο του πρότζεκτ με την ονομασία «Marabou Aegean», το οποίο παρουσιάζει στη LiFO.

Το Marabou είναι ένα ταξίδι σε ανέκδοτες ιστορίες ανθρώπων, επαγγέλματα υπό εξαφάνιση, ξεχασμένα έθιμα και παραδόσεις. «Οι φιγούρες του Αιγαίου είναι η ψυχή του. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν συνδέονται απλώς με ένα παρατσούκλι, ένα σπάνιο ταλέντο και ένα χαρακτηριστικό βλέμμα, αλλά με μοναδικές ιστορίες που συνθέτουν την ταυτότητα της θάλασσάς μας. Ετερόκλητοι άνθρωποι με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τον τόπο τους, το πάθος για τη διαφύλαξή της ιστορίας του και την αστείρευτη επιθυμία για ζωή».

Μέσα από αυτό το πρότζεκτ «αφηγηματικής φωτογραφίας» ο Κωνσταντίνος φιλοδοξεί να γνωρίσει τους ανθρώπους με τα σκαμμένα από την αλμύρα πρόσωπα και το καθάριο βλέμμα και να γίνει μέρος των συναρπαστικών ιστοριών που διηγούνται μέσα στα καφενεία. Το coffee table book που θα προκύψει, με υλικό από την επίσκεψη σε 70 περίπου κατοικημένα νησιά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις Κυκλάδες, τις Σποράδες και στα Δωδεκάνησα, θα έχει λαογραφικό χαρακτήρα καθώς διασώζει κομμάτια από τη ζωή των «λαϊκών» θρύλων αυτών των νησιών.

 

Το Marabou Project είναι ένα ταξίδι σε ανέκδοτες ιστορίες ανθρώπων, επαγγέλματα υπό εξαφάνιση, ξεχασμένα έθιμα και παραδόσεις. «Οι φιγούρες του Αιγαίου είναι η ψυχή του. Είναι όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που δεν συνδέονται απλώς με ένα παρατσούκλι, ένα σπάνιο ταλέντο και ένα χαρακτηριστικό βλέμμα, αλλά με μοναδικές ιστορίες που συνθέτουν την ταυτότητα της θάλασσάς μας».

 

Για την κάλυψη των 70 νησιών υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα 20-25 μηνών. Παράλληλα, η βιντεοσκόπηση του εγχειρήματος, τόσο θεματικά, σε μορφή επεισοδίων, όσο και συγκεντρωτικά, σε μορφή ντοκιμαντέρ, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το φωτογραφικό πρότζεκτ. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Κωνσταντίνος έχει λάβει πρόσκληση για να παρουσιάσει το πρότζεκτ στο Πανεπιστήμιο του Yale, παρουσίαση που, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε για το προσεχές διάστημα.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο lifo.gr